Het mirakel van de techniek

Het mirakel van de techniek

22 november 2019 0 Door Fred

Mijn laptop zoemt zachtjes terwijl ik met mijn vingers zijn toetsen bespeel. Ik ben me er eigenlijk nooit van bewust, maar plots overvalt het me: hoe bijzonder de samenwerking tussen mens en machine is. Ik luister naar een album van The Grateful Dead uit de jaren zestig en ik zoek de vertrektijd van de trein op. Tegelijk. Nog niet zo lang geleden had ik voor deze activiteiten afzonderlijke bronnen nodig. Om The Grateful Dead te luisteren moest ik platenzaken afstruinen in de hoop dat ze de LP die ik zocht in bezit hadden. Ik weet niet eens hoe men vroeger wist hoe laat de trein ging. Een fysiek spoorboekje ofzo? Moest je dat dan overal mee naartoe nemen? Samen met een busboekje, Albert Heijn-boekje en talloze andere boekjes? Tegenwoordig doet mijn HP laptop alles tegelijk!

De hele wereld op een schermpje

Inmiddels is Youtube overgeschakeld naar een nummer van The Band, dat ze live met Bob Dylan spelen. De eerste reactie die eronder is geschreven door een gebruiker luidt: ‘We leven in een magische tijd. Ik zit hier dronken in mijn onderbroek, maar nog steeds kan ik met een druk op de knop de meest prachtige muziek uit de twintigste eeuw zien en horen.’ Het is een bijzonder helder inzicht voor de benevelde staat van deze man (ik ga er maar vanuit dat het een man is). Waar op de wereld zou hij zijn? Hoe zou zijn leven eruit zien? Uit nieuwsgierigheid klik ik op zijn profiel. ‘Daniel Collopy’ is zijn gebruikersnaam. Verder geen informatie. Ik google de naam. Het blijkt een Australische acteur te zijn, maar dit is vast niet de persoon die dit berichtje heeft getikt. Van de dronken auteur in onderbroek vind ik helaas geen spoor.

Een modern mirakel

Toch heeft deze man gelijk. Het is fascinerend om te bedenken wat de techniek ons heeft gebracht in de afgelopen decennia. We kunnen binnen enkele seconden in contact komen met wie dan ook op deze aardbol (die een internetverbinding tot zijn beschikking heeft). We staan er niet meer bij stil, maar als je erbij stilstaat is het niets minder dan een mirakel. We zouden het ook als een mirakel moeten zien! Dan schelden we elkaar niet slechts uit op Twitter of Youtube, maar proberen we elkaar te verrijken. Dat zijn we aan het mirakel van de techniek verplicht. Niet per se door hoogstaande culturele epistels uit te wisselen, maar een oprecht berichtje, geschreven in een benevelde toestand met enkel een onderbroek aan, kan al genoeg zijn om het hart te beroeren van een onbekende ziel aan de andere kant van de aardbol.