Nieuwe huishoudelijke elektriciteitstarieven vanaf 1 juli!

22 januari 2018 0 Door Fred

De elektriciteitstarieven dalen op 1 juli 2001 als gevolg van de aanbevelingen van het Controlecomité voor de Elektriciteit en het Gas om de elektriciteitsprijzen in overeenstemming te brengen met het gemiddelde van de ons omringende landen.

Het is immers een publiek geheim dat de huishoudelijke elektriciteitsprijzen in België aanzienlijk hoger liggen dan deze in het buitenland.

Door de tariefdaling op 1 juli wordt het verschil tussen België en de ons omringende landen gehalveerd ten opzichte van de toestand op 1 januari 2000. Tegen 1 juli 2001 moeten de Belgische prijzen op het niveau liggen van deze in het buitenland.

De tariefdaling gebeurt vooral door een vermindering van het vast recht met 393 frank. Het vast recht komt hierdoor op 2476 frank (normaal tarief). De meeste huishoudens zullen vanaf nu dus jaarlijks 393 frank minder betalen, ongeacht hun verbruik. Kleine verbruikers betalen 117 frank minder. Zij betalen nu nog slechts een vast recht van 746 frank. Indien u minder verbruikt dan 1500 kWh, betaalt u zelfs slechts 523 frank. In beide laatste gevallen betaalt u de kilowatturen zelf echter wel iets meer.

De rechthebbenden op het sociale tarief betalen geen vast recht.

De prijs van de kilowatturen verandert in principe niet, behalve voor de nachtstroom, die 2,4 % duurder wordt. Ook dit is een gevolg van een vergelijking met het buitenland, waar nachtstroom meestal duurder is dan in België. Door het spel van de index en de goedkopere brandstof wordt deze verhoging echter beperkt tot een goede 1 %. Voor de dagstroom merkt men geen verschil als gevolg van de indexwijziging.

Ook de tijdelijke korting, waarvan zware aansluitingen tussen 1 januari en 30 juni 2001 nog konden genieten, valt weg.

De gratis 100 kWh voor elk gezin en de 500 kWh gratis voor elke rechthebbende op het sociale tarief blijven behouden.

De nieuwe tarieven vindt u op www.stroomtarieven.be/huishoudelijk..


Wanneer u op de hoogte wenst te blijven van nieuwe wendingen op het gebied van de liberalisering van de elektriciteitsmarkt of van de tariefstructuren, klik dan hier om onze elektronische nieuwsbrief te ontvangen.