Asbest tijdens de verbouwing? Dat komt goed!

Asbest tijdens de verbouwing? Dat komt goed!

3 december 2019 0 Door Fred

Geschiedenis

Asbest. Het woord brengt vast wat slechte gedachtes bij je op. Misschien denk je aan ziektes, of aan gevaarlijke stoffen. Beide klopt in theorie. Asbest wordt echter letterlijk al zo lang gebruikt als de weg naar Rome. Vanwege zijn brandwerende werking was het toen al een geliefd materiaal. De Vestaalse Maagden gebruikte het al om hun eeuwig brandende fakkels veilig te houden. Later werden er tafelkleden van gemaakt, werd het toegevoegd aan maskers en zelfs gebruikt voor sigarettenfilters. Asbest is slijtvast, onderhoudsarm en duurzaam. Daarom is het veel gebruikt in het maken van gebouwen. Pas sinds de afgelopen jaren is echter bekend dat asbest eigenlijk heel gevaarlijk is voor de mens. Zolang het nog vast ligt is er weinig gevaar, maar zodra dit loskomt en daardoor de asbestvezels daarbij los komen is het levensgevaarlijk voor de gezondheid.

Asbest

Vestaalse maagden of niet, je kan je dus wel goed voorstellen hoe wij ons voelden toen tijdens onze verbouwing asbest in het dak bleek te zitten. Voor mijn gevoel konden we het huis net zo goed verlaten achter laten en gewoon een nieuw hutje op de hei zoeken. Aankoop verpest, pech gehad, dit huis is afgekeurd. Gelukkig bleek dat na een flinke zoektocht en wat hulp van de vaders wel mee te vallen. Asbest verwijderen is gevaarlijk, maar zeker mogelijk. En er zijn mensen die hier hartstikke bekwaam in zijn. Echter is het zelf, met de juiste bescherming en materialen ook prima zelf te doen. Sterker nog, in de aankomende jaren moet alle asbest verwijderd zijn en vervangen worden door veiliger en net zo duurzaam materiaal. Wij besloten het daarom toch zelf te gaan doen, na ons heel goed ingelezen te hebben en veel advies te hebben ontvangen. Maar waar laat je die asbestplaten in hemelsnaam? 

Puintas

Gelukkig is daar ook het internet om je uit de brand te helpen. De oplossing: online een big bag huren. Deze hebben ‘gewone’ zakken voor puin, maar ook speciale zakken voor asbestmateriaal. Daarin kan het veilig opgeslagen en vervoerd worden om daarna afgebroken te worden. Ze hebben grote zakken én platte, brede zakken. Uiteindelijk viel de klus best mee. Het nieuwe dak ligt er onderhand op, alle platen zijn afgevoerd en ons huis is weer asbestvrij. Dat was echter nooit gelukt zonder onze gehuurde big bag. Hij was binnen no-time in huis en weer opgehaald. Wij raden deze daarom aan iedereen die een soortgelijke klus – asbest of niet – heeft zeker aan.